Od koga naplatiti štetu ako udarite životinju na putu?

Uncategorized

U slučaju da udarite životinju na putu oni koji imaju kasko osiguranje nemaju mnogo razloga za brigu, jer su ovakve situacije pokrivene polisom. Sve što treba a uradite je da obezbedite dokaze da je do nesreće došlo. Najsigurniji je svakako policijski zapisnik. Svi ostali detelji su vam navedeni u polisi osiguranja.

Ako životinju udarite na auto-putu onda odgovornost za nastalu štetu moraju da preuzmu putari koji održavaju deonicu puta na kojoj je do nesreće došlo. Duž auto-puta postoji zaštitna ograda koja sprečava životinje da izađu na put jer je njima kretanje ovim putem zabranjeno.Da bi dokazali da je neka životinja ušla na auto-put moraćete da nađete rupu na ogradi kroz koju je prošla.

U slučaju da životinju udarite na nekom drugom putu onda odgovornost za to mora preuzeti vlasnik životinje jer je on dužan da se postara da životinja ne izađe na put. Ako je životinja divlja za njih su najčešće zaduženi ljudi iz lokalnih lovišta koji moraju da vode računa o tome da životinje ne zalutaju na kolovoz.

Ukoliko udarite neku životinju koja nema vlasnika, najčešće su to psi lutalice, onda se obratite komunalnim službama jer su one odgovorne za uklanjanje životinja sa ulica. U toj situaciji za nadoknadu štete je odgovorna opština ili grad, tj. lokalna samouprava. Odgovornost komunalnih službi se odnosi samo na pse i mačke lutalice.

Budite oprezni da ne dođete u situaciju da vi nekom plaćate ako udarite životinju. Naime, ukoliko na putu postoji znak “Divljač na putu” vi ste dužni da smanjite brzinu kretanja i da vodite računa da ne udarite neku životinju, jer ako ta životinja ima vlasnika on može od vas zahtevati da mu nadoknadite štetu za ubijenu životinju.

Ne zaboravite da, ukoliko se nađete u nekoj od ovakvih situaciji, obavezno obezbedite dokaze za sve što se dogodilo. Najsigurniji dokaz jeste policijski zapisik. Pored toga, slikajte sami mesto udara i oštećenje na vašem automobilu a nije na odmet i uzeti izjave od eventualnih svedoka.

 

Izvor: Autoportal