Svega tri odsto poljoprivrednika osigurano

Uncategorized

Izvor: RTV

Резултат слика за slike poljoprivrede

 

Prema analizi Ministarstva poljoprivrede, od štete je osigurano svega tri odsto poljoprivrednih proizvođača, pojedinaca i samo devet odsto preduzetnika, firmi, zadruga, iako  svake godine našu zemlju pogodi neka elementarna nepogoda poput poplave, suše, mraza….

Najčešći razlozi zašto nisu osigurani, kako kažu poljoprivrednici, su nepoverenje u osiguravajuće kuće i mali broj procenitelja. Kao primer se navodi jedan region u Srbiji koji je bio pogođen gradom, ali su procenitelji na teren došli tek posle 20 dana. Do tada je već došlo do oporavka vegetacije i šteta nije bila kao prvog dana.

Uprkos tome, veoma je važno da se poljoprivredna proizvodnja osigura, jer je šteta mnogo veća od polise osiguranja. Pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević objašnjava da su u pitanju veliki gubitci za domaćinstvo koje se ne može oporaviti dve do tri godine. Kako kaže: “To osiguranje, kada se pogleda u prvi mah, košta. Ali, kada sam išao na teren neki ljudi su imali 3-4 hektara zasada i nisu ga osigurali. I zbog 500 evra, koje je trebalo da daju za osiguranje, izgubili su 20.000-30.000 evra.”

Ministarstvo poljoprivrede, kako kaže, pokušava da pomogne poljoprivrednicima sve većim izdvajanjem za poticajna sredstva za investicije osiguranja poljoprivrednih useva i životinja.

Nosilac poljoprivrednog gazdinstva ima prava na podsticaj osiguranja u iznosu od 40 odsto visine premije osiguranja, a u pet regiona koje su najviše pogođene elementarnim nepogodama, do 70 odsto visine premije.

Bogićević smatra da bi poljoprivrednici morali u većoj meri da koriste osiguranje od elementarnih nepogoda jer, kako kaže, od 2014. Srbija je svake godine bila pogođena u većoj ili manjoj meri uticajima lošeg vremena.