Osiguranje računara i opreme

Uncategorized

Računari i razna računarska oprema postali su neophodni za funkcionisanje preduzeća. Isto tako sve je više ličnih računara po glavi stanovnika. Ne može se zamisliti obavljanje bilo kog posla bez upotrebe računara. Sve bitne informacije smeštene su i sačuvane na računarima i zastoj u radu računara dovodi do nemogućnosti obavljanja kako sitnih svakodnevnih poslova, tako i krupnih operacija u procesu proizvodnje ili kontrole čitavih sistema. Zbog toga,  naravno, dolazi do  finansijskih gubitaka. Sve to se može umanjiti osiguranjem računara, računarske opreme, procesora…

Možete osigurati:

  • računare i slične uređaje sa opremom
  • pomoćne mašine
  • klima i energetske uređaje
  • instalacije
  • procesne elektronske računare

Osiguranje obuhvata mnogobrojne opasnosti, i to od: požara, udara groma, eksplozije, oluje, grada, delovanja vode i pare, pada letelice, manifestacije i demonstracije, klizanja tla, odronjavanja zemljišta, snežne lavine, loma mašina i provalne krađe i razbojništva.

Osiguranje se zaključuje na sumu osiguranja koja predstavlja vrednost predmeta osiguranja. Suma osiguranja je ujedno i maksimalni iznos koji se može isplatiti u slučaju ostvarenja nekog od rizika, pri čemu ona može biti procenjena od strane vas ili stručnog lica ili preuzeta iz knjigovodstvene evidencije.

Ukoliko je osigurana stvar uništena, naknađuje se vrednost osigurane stvari , a ukoliko je došlo do oštećenja, naknađuju se troškovi popravke osigurane stvari, u oba slučaja najviše do visine ugovorene sume osiguranja. Kako bi se izbeglo umanjenje naknade za troškove amortizacije, postoji mogućnost ugovaranja doplatka za otkup amortizovane vrednosti kod delimičnih šteta kod rizika loma mašina.

Osiguranjem su, svakako, obuhvaćeni troškovi raščišćavanja i čišćenja u vezi sa nastalim osiguranim slučajem u određenom procentu, kao i troškovi nastali usled pokušaja da se opasnost otkloni.